Marloes Jacobs, Marketing Madheads

Daar zaten we dan ineens met z’n allen, aan de keukentafel met het hele gezin thuis te werken. We konden geen kant op. Lockdown. Voor ondernemers en MKB bedrijven zit de schrik er goed in op zondag 15 maart 2020. Een groot deel van het MKB gaat op slot. Corona gaat een zeer grote wissel trekken op onze economie en de gezondheid van het Nederlandse MKB. Scholen, horeca, sportgelegenheden, kappers en vele anderen openen op maandag hun deuren niet meer. Geen klanten, geen omzet, wel kosten. Ontslagen, bezuinigingen en herpositioneringen -om het hoofd boven water te houden- volgen snel. Ook bij Marketing Madheads moesten we flink slikken toen onze omzet in een weekend ongeveer halveerde. Bedrijven die dankzij de Corona maatregelen van het kabinet niet meer open mochten, bevroren hun campagnes en zeiden abrupt hun abonnement bij onze online marketingtool op.

Don’t cut your marketing budget

Wij, als marketeers, weten dat het op middellange termijn niet slim is om de marketing uitgaven te bevriezen. Het is niet voor niets dat Nirmalya Kumar en Koen Pauwels afgelopen augustus het artikel “Don’t cut your marketing budget” gepubliceerd hebben in Harvard Business review.

Op korte termijn geeft dit lucht en ruimte, maar op lange termijn zien we dat deze bedrijven een jaar na het terugschroeven van de marketingbudgetten merkbekendheid en merkoverweging zijn verloren. Daarnaast groeit het marktaandeel aanzienlijk langzamer of daalt zelfs ten opzichte van de periode voorafgaand aan de crisis. Toch snappen we het wel. Het is een post waar makkelijk op bezuinigd kan worden.

Aangezien de filosofie van Marketing Madheads is dat bedrijven hun online marketing met de juiste tools en kennis best zelf kunnen doen, besloten we die werkloze thuiszittende MKB bedrijven te helpen. En daarnaast gooiden ook wij, een domme actie in crisistijd in de strijd. Een flinke promotieactie, je moet toch wat tenslotte…

40% meer online verkopen

De gratis proefperiode van twee weken op ons online marketing platform verlengden we naar twee maanden, bestaande klanten die het moeilijk hadden mochten het platform gratis door blijven gebruiken én we boden onze e-learnings gratis aan. Het gevolg; een stormloop op ons (gratis) product, we kregen de aanvragen haast niet bijgebeend. Wat was hier aan de hand? Waarom schroeven bedrijven budgetten terug om vervolgens zelf aan de slag te gaan met online marketing?

Het antwoord leek in eerste instantie eenvoudig en werd gestaafd door de berichtgeving in de media; er is een enorme run ontstaan op online. Hiermee waren we immers in staat te vergaderen, de kinderen les te geven, eten te bestellen en te shoppen. En vooral dat laatste hebben we enorm veel gedaan. De online verkopen gingen en gaan nog steeds door het dak dankzij Corona. Uit cijfers van AfterPay blijkt dat de online aankopen in Nederland vanaf de tweede helft van maart met 40% zijn gestegen ten opzichte van het normale online koopgedrag van Nederlandse consumenten voorafgaand aan de Corona-uitbraak. We zagen  dit -in deze periode-  ook  terug in de dagelijkse praktijk van Marketing Madheads.  Verschillende e-commerce bedrijven belden in paniek op; “Zet als-je-blieft die campagnes uit, we krijgen de bestellingen niet meer weggewerkt.” De ondernemers die thuis zaten en minder e-commerce gericht waren, wilden hier natuurlijk ook een graantje van meepikken en begonnen hun producten en diensten ook online te verkopen.

Veel werk aan de (digitale) winkel

Dit riep vragen bij ons op. Zijn de MKB bedrijven in Nederland überhaupt wel klaar voor deze plotselinge verschuiving naar online? We besloten onderzoek te doen naar online marketing in ondernemersland.

 

De conclusie is schokkend; 40% van de ondernemers geeft aan niet klaar te zijn voor de toekomst waarin steeds meer mensen online kopen en 77% van de MKB bedrijven geeft aan dat ze hun website en social media moeten verbeteren om op deze trend in te kunnen spelen. Deze conclusie op zichzelf is al verassend, omdat we al geruime tijd zien dat het consumenten gedrag verschuift naar online. Deze bedrijven hadden het dus kunnen zien aankomen, maar zijn verrast door de versnelling van dit proces door de Corona crisis. Kees Jacobs, Consumer Products & Retail expert bij Capgemini durft zelfs te stellen dat het concept ‘winkelen’ voorgoed verandert.

Het MKB neemt het heft in eigen hand

Uit ons onderzoek, onder 176 MKB bedrijven blijkt dat de Nederlandse MKB bedrijven zich door de Corona crisis wel bewust zijn geworden van het belang van online marketing voor hun bedrijf. Zo geeft 84% van de bedrijven aan dat ze verwachten dat online marketing steeds belangrijker voor ze gaat worden in de toekomst, door de verschuiving van consumentengedrag naar online.

Ondanks dat de meeste ondernemers zich hiervan bewust zijn, geeft 77% ook aan dat ze nog wel een inhaalslag moeten maken met hun website en/of social media profielen. Deze zijn op dit moment, volgens de bedrijven zelf, nog niet van voldoende kwaliteit om hun doelgroep goed online te kunnen bereiken.

Daarnaast zien we grote verschillen in hoe MKB bedrijven hun online marketing organiseren. Veruit het grootste deel van de ondervraagde bedrijven, doet dit zelf en roept af en toe specialistische online marketing hulp in (80%). Slechts 3% van de ondervraagde bedrijven besteden al hun online marketing activiteiten uit. Dit is interessant, zeker in het licht van de discussie die al een tijdje loopt binnen de corporate sector. Neem bijvoorbeeld Philips, die tijdens Online Tuesday #34, heeft gepresenteerd hoe zij hun online marketing volledig in-house zijn gaan doen. We zien deze trend  bij meer corporate bedrijven; Inhousing is in en outsourcing is uit de mode aan het raken. Voor MKB bedrijven komt dit niet helemaal overeen, blijkt uit het onderzoek van Marketing Madheads. Zo zien we dat 80% van de MKB bedrijven al kiest voor een oplossing waarin ze veel online marketing activiteiten zelf doen maar ze roepen ook regelmatig specialistische hulp in. Het Nederlandse MKB lijkt dus te kiezen voor een hybride model met betrekking tot het organiseren van hun online marketing.

What the F*** am I doing?

Ondanks dat de meeste MKB bedrijven met veel goede moed, zelf aan hun online marketing beginnen, heeft ruim de helft van hen geen idee wat ze aan het doen zijn. Bij Marketing Madheads zien we dagelijks bedrijven voorbij komen die onzeker zijn over hun website of hun social media profielen. Vaak hebben ze te weinig kennis van online marketing om dit goed op te pakken. Toch durven de meeste van deze bedrijven de hand in eigen boezem te steken; ze willen leren. Niet alleen om hun eigen online marketing te kunnen doen, maar ook om betere vragen te kunnen stellen aan hun online marketeers of marketingbureaus, die af toe invliegen om ze te helpen. Van de ondernemers die hun online marketing zelf doen, zegt 56% daarom meer te willen investeren in online marketing kennis. Dit was voor Marketing Madheads de reden om onze e-learning omgeving -waarin we bedrijven bijvoorbeeld opleiden om met SEO hun plekken in Google te verbeteren- standaard te integreren in ons online marketing platform, zonder extra kosten. Want zoals Benjamin Francklin al zei; ‘Een investering in kennis levert de grootste rente op.’

Een ander agency landschap?

De markt verandert doordat consumenten massaal online gaan, en MKB bedrijven staan te springen om hier op in te spelen. Volgens Kotler, in “Marketing 4.0”, zullen de marketingstrategieën meer gebaseerd worden op authenticiteit en het verhaal van een bedrijf of merk. En wie kan dat beter dan het bedrijf of het merk zelf? Als je daarbij op telt dat 80% van de ondernemers hun online marketing in eigen hand wil houden, dat kennis en tooling online beschikbaar is (o.a. in het online marketing platform van Marketing Madheads) en dat maar 3% van alle MKB bedrijven ervoor kiest om hun online marketing volledig uit te besteden. Dan lijkt het erop dat niet alleen MKB bedrijven achterlopen op het gebied van online marketing. Ook de online marketing sector die gericht is op MKB bedrijven loopt achter. De grote focus op het uitbesteden van online marketing die we zien  bij veel agencies, past niet meer bij wat hedendaagse MKB bedrijven zoeken.

Dan rijst automatisch de vraag; zijn full service online marketing bureaus die gericht zijn op het MKB overbodig? Stay tuned; de toekomst zal het uitwijzen.

 

Bronnen;