Google Analytics 4 (GA4): Google neigt meer en meer naar AI

De nieuwste versie van het webanalyseplatform van Google, genaamd Google Analytics 4, is nu beschikbaar. Het nieuwe property-type omvat uitgebreide voorspellende inzichten, diepere integratie met Google Ads, meetmogelijkheden voor verschillende apparaten en gedetailleerdere gegevensbedieningen.

De release is een uitbreiding en rebranding van de App + Web-property die vorig jaar werd gelanceerd en markeert de eerste grote stap in de ontwikkeling buiten Universal Analytics.

Nieuwe AI-aangedreven inzichten en voorspellingen

Hoewel door machine learning aangedreven inzichten in Analytics al enige tijd beschikbaar zijn, kunnen de nieuwe inzichten en voorspellingen die hun weg vinden naar Google Analytics 4 marketeers automatisch waarschuwen voor gegevenstrends, zoals een stijgende vraag naar een product dat ze verkopen.

Deze technologie wordt ook gebruikt om resultaten te voorspellen, zoals verlooppercentages en de potentiële inkomsten die een bedrijf zou kunnen verdienen aan een bepaald segment van klanten. Die inzichten kunnen marketeers helpen te anticiperen op acties die hun klanten in de toekomst kunnen ondernemen en zich te concentreren op doelgroepen met een hogere waarde.

Diepere doelgroepenintegratie met Google Ads

Marketeers kunnen doelgroepen van hun bezoekers op internet en in hun app opbouwen en behouden. Als een gebruiker zich heeft gekwalificeerd voor een doelgroeplijst vanwege een actie op internet en van een lijst is verwijderd omdat hij bijvoorbeeld een aankoop heeft gedaan in de app, wordt de lijst automatisch bijgewerkt om de gebruiker te verwijderen, zodat deze niet opnieuw getarget met advertenties.

Bovendien rapporteert Google Analytics 4 over acties van betrokken YouTube-weergaven die zowel in de app als op internet plaatsvinden.

Rapportage in de levenscyclus van de klant

Een van de meest opvallende verschillen tussen Analytics 4 en Universal Analytics is de manier waarop rapporten zijn georganiseerd.

“We hebben alle rapporten in de bètaversie van App + Web gereorganiseerd, een handvol toevoegingen toegevoegd en nu is het georganiseerd rond de levenscyclus van de klant”, zegt Russell Ketchum, Group Product Manager, Google Analytics, tegen Search Engine Land.

De rapporten zijn bedoeld om marketeers te helpen dieper in te gaan op bepaalde aspecten van de klantreis. “U kunt bijvoorbeeld in het gebruikersacquisitierapport zien welke kanalen nieuwe klanten genereren, en vervolgens de engagement- en retentierapporten gebruiken om inzicht te krijgen in de acties die deze klanten ondernemen en of ze blijven hangen na een conversie”, aldus het bedrijf.

De nieuwe Analytics-ervaring is ook bedoeld om marketeers een completer beeld te geven van hoe klanten op verschillende apparaten en kanalen met hun bedrijf omgaan. Marketeers kunnen hun eigen gebruikers-ID opgeven of Google-signalen inschakelen om gebruikers op verschillende apparaten te ontdubbelen voor rapportage en advertentietargeting.

Gebeurtenis-tracking zonder code

Uitgebreide codeloze functies maken het eenvoudiger voor marketeers om on-site en in-app-acties die er toe doen, in realtime te volgen en te meten, zoals het scrollen van een pagina of het afspelen van video’s, zonder code toe te voegen of het bijhouden van gebeurtenissen in Google Tag Manager. Binnen Universal Analytics vereist het bijhouden van gebeurtenissen aanvullende verwerking, waaronder latentie, en de gegevens zijn doorgaans pas de volgende dag beschikbaar.

Meer gedetailleerde bedieningselementen voor gebruikersgegevens

Analytics 4 bevat ook opties om adverteerders te helpen te voldoen aan gegevensregelgeving zoals AVG en CCPA.

De toestemmingsmodus is bedoeld voor sites die toestemming van de eindgebruiker nodig hebben om analytische gegevens te verzamelen. Deze nieuwe modus biedt afzonderlijke toestemmingsopties voor analyses en advertenties. “Zonder dit niveau van gedetailleerdheid in de vorige versie (van Google Analytics), zagen we dat klanten gewoon de groothandel in analytics uitsluiten, en dus voor die gegeven gebruiker was de waarde van het Analytics-product voor onze klant er niet,” zei Ketchum.

De mogelijkheden voor het verwijderen van gegevens zijn ook verbeterd, waardoor bedrijven kunnen voldoen aan verwijderingsverzoeken van gebruikers zonder meer gegevens te hoeven verwijderen dan nodig is. Deze functies bevatten ook een voorbeeldmodus waarmee bedrijven de gegevens kunnen verifiëren die ze gaan verwijderen.

Analytics in een cookieloze toekomst

Aangezien cookies van derden worden uit gefaseerd, verwacht Google dat gegevensschaarsheid de nieuwe norm zal worden. Het zal vertrouwen op machine learning om de gegevenshiaten op te vullen.

“De norm is dat we een gemengde set gegevens zullen hebben: we hebben gebeurtenisgegevens, maar niet noodzakelijkerwijs een gebruikers-ID die eraan is gekoppeld. We zullen helemaal hiaten in de gegevens hebben en dit zal gelden voor alle meetproviders, “zei Ketchum, eraan toevoegend:” We hebben hier vandaag geen specifieke aankondigingen over, maar naarmate we volgend jaar ingaan, zullen we gaan machine learning-modellen gebruiken om verschillende analysemethoden in Google Analytics te ondersteunen. ”

“We zullen de mogelijkheid hebben om verschillende modi te hebben die misschien de gebruikersanalysekant ervan minder benadrukken, maar meer focussen op het gedrag”, gaf hij als voorbeeld.

Waarom het ons kan schelen

De nieuwe Google Analytics 4-eigenschap biedt een completer cross-channeloverzicht van de levenscyclus van de klant en zet die informatie in voor voorspellende marketingfuncties, waardoor marketeers meer informatie en efficiënte manieren krijgen om op die inzichten te reageren.

Google Analytics 4 is de standaardoptie wanneer u een nieuwe property opzet. De vorige iteratie, Universal Analytics, blijft beschikbaar, maar Google raadt site-eigenaren aan beide propertytypen in te stellen en ze parallel uit te voeren. De ontwikkeling van nieuwe functies zal gericht zijn op GA4.

 

Source: Searchengineland