Google Analytics is een handige gratis tool van Google die je diepgaande details over bezoekers en het gedrag van de bezoekers van je website geeft. Google Analytics biedt daarom waardevolle inzichten die kunnen helpen de successtrategie van de online marketing activiteiten vorm te geven. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke kanalen het meeste omzet opbrengen of welke pagina’s de bezoekers hebben bezocht. Wouter laat je zien hoe je een nieuw Google Analytics account aanmaakt om te starten met deze handige data-tool!

Stap 1: Aanmaken

De allereerste stap is het aanmaken van een Google Analytics account. Hiervoor ga je naar de volgende webpagina: https://marketingplatform.google.com/intl/nl/about/analytics/

Rechtsboven in de pagina klik je op de button ‘Kosteloos aan de slag’, om vervolgens in te loggen met een Google account. Heb je nog geen Google account? Hier lees je hoe je een Google account aanmaakt.

Je komt dan op het volgende scherm uit in het geval je geen andere Google Analytics accounts hebt gekoppeld aan het email-adres:

Klik op ‘Meting starten’.

Stap 2: Gegevens aanvullen

Om alles goed te kunnen meten is het zaak om de gegevens goed aan te vullen. Dit start met de account naam. Hier ben je uiteraard vrij om in te vullen wat jij handig vindt. Gangbaar is hier de bedrijfsnaam in te vullen.

Google geeft vervolgens een aantal opties over het delen van jouw Google Analytics-gegevens. Deze staan automatisch aangevinkt. Je bent hier ook vrij om te kiezen wat je wilt delen en wat je niet wilt delen met Google. Zodra je klaar bent met deze stap klik je op ‘volgende’.

Er volgt dan een scherm met opties over wat je wilt meten. Je kiest hier voor ‘Web’ indien je een website wilt meten. Vervolgens klik je weer op ‘volgende’.

De laatste stap in het aanmaakproces is het invullen van de ‘propertydetails’. Geef hier een naam aan voor de property die je aanmaakt. Dit kan bijvoorbeeld de naam van je website zijn. Vul ook de domeinnaam in van de website die je wilt meten (bijvoorbeeld www.marketingmadheads.online) en vul je tijdzone aan.

Stap 3: Accorderen Service voorwaarden Google Analytics

Lees de voorwaarden aandachtig door en accordeer deze indien je verder wilt gaan. De voorwaarden waarmee akkoord gegaan dient te worden zijn hier en hier te vinden.

Stap 4: Stuur de UA-code naar je webbouwer of implementeer deze zelf

Als je eenmaal in de Google Analytics omgeving bent aangekomen krijg je een UA-code. Dit is een stukje code dat geïmplementeerd moet worden op de pagina van je website die je wilt meten, om ook daadwerkelijk data in je Google Analytics account terug te kunnen zien.

Het implementeren kan via Google Tag Manager, rechtstreeks in de broncode van je website of via een plugin of module. Afhankelijk van je ervaring of CMS heb je dus verschillende opties. Uiteraard kan dit ook via je webbouwer laten doen als je deze hebt.

Let op: wanneer je de Google Analytics code via de broncode activeert, dient deze altijd in het <head>-gedeelte van je website terug te komen om er zeker van te zijn dat alles goed wordt gemeten. Hier lees je hoe je stap voor stap kunt controleren of Google Analytics actief is voor je website.

Heb je hulp nodig bij het aanmaken van Google Analytics, het actief maken van Google Analytics voor jouw website of het interpreteren van de data die je ziet in Google Analytics? Neem contact op met Marketing Madheads via [email protected] of bel naar 076 700 2390.