Google Optimize AB testing is een goede methode om na te gaan wat het best werkt op je website. Je kunt bijvoorbeeld testen wat het best werkt qua kleuren en wat bijdraagt aan een hogere conversieratio of het hoogste aantal conversies genereert. Een Google Optimize AB test opzetten klinkt moeilijk, maar tegenwoordig is dat niet lastig meer met behulp van Google Optimize. Natuurlijk moet je wel eerst uitzoeken hoe deze tool werkt zodat je daarna aan de slag kan met het optimaliseren van jouw website. Hieronder leggen we jou graag uit hoe jij kunt starten met Google Optimize AB testing!

Google Optimize Installeren

Het grote voordeel van Google Optimize is dat deze tool gratis te gebruiken is. Het installeren van Google Optimize is vergelijkbaar met andere tools zoals Google Analytics en Google Tag Manager. Wanneer je een account aangemaakt hebt krijg je een stuk code die in de header en body van je website geplaatst moet worden. Bij Marketing Madheads raden we je echter aan om dit aan de hand van Google Tag Manager te doen. Zo hoef je maar één keer een stuk code aan je website toe te voegen en kan je vervolgens de rest van de “tags” met deze tool toevoegen.

Configuratie Google Optimize tagmanager

Hierboven zie je een voorbeeld van hoe de configuratie van je Google Optimize tag er uit kan komen te zien in je Google Tagmanager container. Er staat een standaard tag type voor Google Optimize in, hier kun je je Google Optimize ID aan toevoegen en ook kun je je Google Analytics settings koppelen. Vervolgens kan je kiezen waar je Google Optimize tag getriggerd moet worden. Wil je Google AB testing toepassen op meerdere pagina’s binnen je domein kun je de Optimize tag laten vuren op alle pagina’s binnen je domein.

Nadat je de Google Optimize tag hebt toegevoegd aan je Google Tag Manager container kun je beginnen met het concrete gedeelte. Hiervoor klik je op de knop ‘Create Experience’. Wanneer je op deze knop klikt krijg je verschillende opties, waaronder de A/B test. Daar omschrijf je het doel van de A/B-test en vervolgens de link van je website. Wat dit doel is kan natuurlijk variëren. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan welke knopkleur een hogere conversieratio teweegbrengt. Afhankelijk van jouw doel kunnen dit allerlei uiteenlopende tests zijn.

Google Optimize AB Test – Getting started

Wanneer dat is gebeurd, is het van belang dat je de instellingen naar jouw doel afstelt. Je komt nu op het scherm waarin je de verschillende keuzemogelijkheden hebt. Allereerst wordt het origineel weergeven en vervolgens heb je de optie om daar een variant aan toe te voegen. Als je iets wilt aanpassen klik je op de variant-pagina en Google leidt je automatisch door naar je eigen website.
Vervolgens zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt veel elementen op jouw website dingen veranderen via Google Optimize. Denk daarbij aan het veranderen van tekst, op die manier kan je controleren welke berichtgeving, call to action, of tekst op een knop beter werkt. Daarnaast kun je video’s verslepen en bijvoorbeeld ook de indeling van je gehele website aanpassen. Ook kan je testen welke kleuren het beste werken op jouw website. Zo kan je een A/B test uitvoeren om te zien welke kleur op jouw call to action button het beste aanslaat bij je websitebezoekers. Na het toevoegen van de gewenste aanpassingen klik je op “opslaan” en kom je automatisch weer terug in het Google Optimize scherm.

Verdere informatie over Google AB testing

Wanneer de A/B test ingesteld is kan je vervolgens ook de statistieken bijhouden. Google Optimize geeft aan hoeveel procent van je bezoekers de ene variant te zien krijgen en hoeveel bezoekers de andere variant. Standaard hanteert Optimize 50% per variant, maar dit kan ook aangepast worden naar je eigen voorkeur. Daarnaast kan je ook precies zien hoeveel interacties er met beide varianten zijn.

Aanvullende mogelijkheden – Google Analytics

Bovendien zijn er ook nog eens aanvullende mogelijkheden die ervoor zorgen dat je A/B test helemaal geslaagd is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je doel te koppelen aan Google Analytics, waardoor je een goed overzicht krijgt van de resultaten. Uit de lijst kun je vervolgens je doel koppelen en daar nog een aanvullende omschrijving en verwachting aan toevoegen. Het kan handig zijn om dit doel duidelijk weer te geven, aangezien je dan overzicht houdt. Het is namelijk ook mogelijk om meerdere A/B tests tegelijkertijd uit te voeren en op die wijze kan er verwarring ontstaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Google Optimize experiment starten

Als je zeker weet dat alle instellingen goed staan, druk je op de knop “Experiment Starten”. Dit staat bovenaan in de zwarte balk. Gefeliciteerd, nu is je experiment officieel gestart! In het andere tabblad onder reporting kun je de resultaten van het experiment bekijken, let wel: het kan even duren voor deze resultaten zichtbaar zijn. Wanneer dit tabblad op het begin nog niets weergeeft, betekent dit niet per se dat je het verkeerd hebt afgesteld. Geduld is in dat geval een schone zaak!

Resultaat AB test Google Optimize

Aan de hand van de resultaten na een vastgestelde periode kun je vervolgens je conclusies trekken. Stel dat bij een andere kleur lay-out er een hogere conversieratio is waargenomen, dan is het verstandig om die lay-out op de juiste manier te veranderen. Deze test kun je overigens zo vaak uitvoeren als je wilt. Wat je bijvoorbeeld ook kunt doen is om de succesvolle lay-out weer tegenover een ander soort lay-out te stellen. Misschien is die anderen dan wel weer beter. Op die manier streef je altijd naar iets beters en dat moet ook de bedoeling zijn. Succes!

Heb je vragen over Google Optimize, AB-testing of loop je tegen andere zaken aan bij het optimaliseren van jouw online marketing campagnes? Neem contact op met Marketing Madheads via 076 700 2390 of mail naar [email protected].