Google Analytics is een handige gratis tool van Google die je diepgaande details over bezoekers en het gedrag van de bezoekers van je website geeft. Google Analytics biedt daarom waardevolle inzichten die kunnen helpen de successtrategie van de online marketing activiteiten vorm te geven. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke kanalen het meeste omzet opbrengen of welke pagina’s de bezoekers hebben bezocht. Wouter laat je zien hoe je een gebruiker toevoegt aan je Google Analytics account, zoals bijvoorbeeld je marketing bureau zodat zij ook inzicht hebben in de gebruikersdata.

Stap 1: Log in in Google Analytics en ga naar het beheerdersscherm

De allereerste stap is het inloggen in je Google Analytics account en vervolgens het juiste Google Analytics account te openen.

Nu kun je linksonder klikken op ‘beheerder’.

GA koppelen gebruiker

Stap 2: Ken een gebruiker toe aan het account

Het beheerdersscherm ontvouwt zich nu. Je kunt klikken in de meest linker kolom op ‘Gebruikersbeheer voor account’ of in de midden kolom op ‘Gebruikersbeheer voor property’.
In het eerste geval geeft je de gebruiker toegang tot het hele account en alle properties. Dit is doorgaans de manier die je moet gebruiken, omdat de gebruiker die je toevoegt dan ook filters en conversies kan toevoegen.

Zodra je klikt op ‘Gebruikersbeheer voor account’ opent een scherm met een overzicht van de gebruikers die al actief gekoppeld zijn. Door op het ‘+’-teken rechtsboven te klikken opent een scherm dat de laatste stap inluidt om iemand toe te voegen.

GA koppelen gebruiker 2

Stap 3: Gebruiker toevoegen

Selecteer ‘Gebruikers toevoegen‘ en het volgende scherm komt naar voren:

GA koppelen gebruiker 3

Een gebruiker kan verschillende rechten toegekend krijgen:

  • Bewerken: de gebruiker die je toevoegt kan aanpassingen maken in filters, doelen, weergaven en meer;
  • Samenwerken: de gebruiker die je toevoegt kan dashboards of annotaties maken maar verder niets wijzigen aan instellingen;
  • Lezen en analyseren: de gebruiker die je toevoegt kan alleen de data inzien, maar verder geen aanpassingen doen;
  • Gebruikers beheren: de gebruiker die je toevoegt kan de gebruikers van het account gaan beheren.

Over het algemeen zullen marketing- en dataspecialisten, webdevelopers en (online) marketing bureaus toegang nodig hebben op het ‘bewerkingsniveau’.

Derden, medewerkers, tijdelijk betrokkenen en dergelijke zullen eerder toegang krijgen tot ‘samenwerken’ of ‘lezen en analyseren’.

Zodra de gebruiker wordt toegevoegd krijgt deze via e-mail een notificatie. Nu kan de gebruiker via haar of zijn e-mailadres inloggen op het Google Analytics account.

Stap 4: Gebruiker verwijderen

Gebruikers die toegang hebben gekregen in het verleden, maar geen toegang meer nodig hebben kun je verwijderen. Dit doe je door terug te gaan naar het ‘Gebruikersscherm’ om vervolgens de gebruiker die niet meer actueel is te selecteren en te verwijderen (rechtsboven).

Heb je hulp nodig bij het toevoegen van een gebruiker aan je Google Analytics account of het interpreteren van de data die je ziet in Google Analytics? Neem contact op met Marketing Madheads via [email protected] of bel naar 076 700 2390.