Praktische gids om omzet via Google Ads te behouden

 

Introductie; veranderen van domeinnaam en SEA

Als een domeinnaam wijzigt dienen de Google advertenties aangepast te worden. Op korte termijn werken zogenaamde 301 redirects nog tijdelijk om de advertenties uit te serveren. Echter na niet al te lange tijd zullen de eerste advertenties afgekeurd worden omdat er wordt geadverteerd op een URL die niet meer bestaat.

 

Stap 1: Bestemming URL´s aanpassen

De bestemming URL´s dienen allen aangepast te worden naar de nieuwe situatie. Per advertentiegroep wordt gebruik gemaakt van één of meerdere advertenties en deze dienen allen aangepast te worden.

 

Daarnaast kan het zijn dat in een advertentiegroep bepaalde advertenties zijn gepauzeerd, welke wel nog altijd de originele URL in zich hebben. Ook deze advertenties dienen aangepast te worden, omdat anders het risico bestaat dat de hele advertentiegroep wordt afgekeurd door Google. Er mag namelijk niet verwezen worden naar meerdere domeinen via dezelfde advertentiegroep. Indien een nieuwe advertentiegroep wordt aangemaakt gaat dit uiteraard niet op.

 

Het aanpassen van de URL´s geldt dus voor elk type advertentie. Buiten de advertenties in de ´zoekcampagnes´ zal dit ook moeten gebeuren voor Youtube advertenties, Shopping advertenties (productfeed aanpassen), Display advertenties en Dynamic Search Ads.

 

Stap 2: Sitelink extensies aanpassen

Een advertentie kan gebruik maken van sitelink extensies. Dit zijn extensies die een aanvulling zijn op de advertentie en bestaan uit snelkoppelingen naar specifieke pagina´s op de website.

 

Indien het domein verandert dienen deze sitelink extensies dus ook aangepast te worden. Gebeurd dit niet dan keurt Google dit type extensies af.

 

Stap 3: Doelgroepen en remarketing

De kans is aanwezig dat bepaalde remarketing doelgroepen worden gevuld doordat mensen op de website of op bepaalde delen van de website zijn. Aan de hand van URL’s worden deze doelgroepen gevuld. Zodra een URL wijzigt is het dus zaak ook de doelgroepkenmerken aan te passen.

 

Stap 4: Doelen en conversies

Doelen en conversies staan ingesteld op het originele domein. Dit komt omdat pixels of tags staan ingesteld op het originele domein. Het is dus belangrijk deze te integreren, eventueel via Google Tag Manager, op het nieuwe domein. Zo blijft alles meetbaar en stuurbaar.

 

Tot slot

Het zijn niet veel stappen om te ondernemen, echter kan het niet juist aanpassen van het Google Ads account leiden tot verkeerde conclusies en eventueel omzetverlies.

 

Neem de bovenstaande voor de migratie door en pas het account waar nodig al aan.