Bij Marketing Madheads zien we vaak Google Ads campagnes voorbijkomen van bedrijven die zelf de campagnes hebben opgezet en geoptimaliseerd. Hier zien we nog verbeterpunten. Het opzetten en optimaliseren van een Google Ads campagne is namelijk meer dan het invoeren van het zoekwoord en het instellen van een advertentie en een budget. We benoemen hier de 5 meest gemaakte fouten in Google Ads.

 

1. Het niet instellen van conversies in Google Ads

Conversies instellen is een belangrijk onderdeel van het succes van je campagnes. Een campagne kan immers veel impressies en clicks opleveren. Zolang de bezoeker niets koopt of een contactaanvraag doet, levert het je bedrijf niets op. Zorg dus altijd dat er een conversie is ingesteld in je Google Ads account.


Conversies instellen doe je in Google Ads onder Tools & Settings > Conversions.

 

Google Ads

 

Je kunt een nieuwe conversie (zoals een aankoop of ingevuld contactformulier) instellen vanuit je website of app. Ook kun je telefoontjes vanuit je Google Ads advertenties bijhouden of je kunt conversies importeren vanuit andere systemen, zoals bijvoorbeeld Google Analytics.

 

2. Negatieve zoektermen vergeten toe te voegen

Een negatieve zoekterm is een zoekterm waarvoor je je advertentie niet wil tonen. Met negatieve zoektermen kun je zoekopdrachten uitsluiten die niet relevant zijn voor jouw bedrijf. Dit maakt de advertentie relevanter en zorgt ervoor dat je geen geld verspilt aan irrelevante klikken.

Denk bijvoorbeeld aan het adverteren voor een nieuwe streamingdienst. Indien klanten hiervoor moeten betalen, zou het zoekwoord ‘gratis’ uitgesloten moeten worden van de campagnes. Wanneer mensen zoeken naar ‘gratis films streamen’ en ze klikken op je advertentie, zien ze vervolgens dat je een betaalde dienst aanbiedt. Ze zullen vrij snel de pagina verlaten. In dat geval heb je betaald voor een irrelevante klik, wat voorkomen had kunnen worden door het uitsluiten van het woord ‘gratis’.

 

3. Te breed adverteren

Zoektermen kunnen op verschillende manieren met de zoekresultaten gematcht worden. Wanneer je hier niet van op de hoogte bent, zal je waarschijnlijk automatisch brede zoektermen (broad match) inzetten. Dit betekent dat je biedt op de zoekterm, maar automatisch ook op synoniemen en op de zoekterm lijkende termen.

Er zijn naast ‘broad match’ zoekwoorden, ook nog andere ‘match types’ die je in kunt zetten voor je zoekwoorden en die je campagnes relevanter maken voor je bezoekers:

  • Exact match, aangegeven als [online marketing bureau]. Hierbij wordt je advertentie alleen vertoond wanneer iemand exact zoekt op zoekterm ‘online marketing bureau’.
  • Modified broad match, aangegeven als +online +marketing +bureau. Hierbij wordt je advertentie vertoond wanneer iemand zoekt op een zoekterm waar deze woorden in voorkomen (maakt niet uit in welke volgorde). Op zoekterm ‘wat is het beste bureau voor online marketing’ wordt je advertentie bijvoorbeeld ook vertoond.
  • Phrase match, aangegeven als “online marketing bureau”. Hierbij wordt je advertentie alleen vertoond wanneer deze zoekterm exact in deze vorm voorkomt in de zoekterm. Je advertentie wordt bijvoorbeeld ook vertoond op zoekterm ‘online marketing bureau breda’.

 

4. Geen gebruik maken van A/B testing

Vaak zien we dat bedrijven maar één advertentie per advertentiegroep hebben ingesteld. Je kunt voor elke advertentiegroep meerdere advertenties en meerdere advertentietypes instellen. Hiermee kun je onderling testen welke advertentie het beste presteert qua doorklikratio of conversieratio. Stel voor elke groep minimaal 3 advertenties in, waarin je bijvoorbeeld per advertentie een titel of beschrijving aanpast. Bekijk na een bepaalde periode welke advertentie het minst goed presteert en vervang deze door een nieuwe advertentie. Op deze manier blijf je je advertenties optimaliseren door middel van A/B testing.

 

5. Te veel verwachten van Google Ads

Veel bedrijven met een relatief laag budget hebben vaak hoge verwachtingen van de opbrengsten van hun Google Ads campagnes. Als je budget te laag is, heb je niet veel ruimte om verschillende advertenties te testen om je campagnes te optimaliseren. Het optimaliseren van je campagnes heeft namelijk tijd nodig en vaak kost het dus tijd om een campagne winstgevend te maken.

 

Daarnaast is het zo dat promotie maar één van de factoren van de marketingmix is. Het kan dus ook zo zijn dat één van de andere factoren uit de marketingmix (product, prijs of plaats) niet aansluit bij wat iemand op dat moment zoekt.