Trekt je website al veel bezoekers? Super! Maar heb je al eens nagedacht over wat er op je website moet gebeuren? Heb je bijvoorbeeld een webshop of is het de bedoeling dat je bezoekers een formulier invullen? Veel bezoekers wil namelijk niet altijd zeggen dat ze ook tot de gewenste actie overgaan. Via A/B testen, kan je ervoor zorgen dat dat formulier ingevuld wordt of dat product in hun winkelmandje belandt.

 

Wat is een A/B test?

Bij een A/B test, ga je op basis van 2 varianten iets testen op je website. Stel je voor dat je wil dat mensen een contactformulier invullen. Dat contactformulier staat in de footer, helemaal onderaan je pagina. Volgens jou staat het daar goed, want je bezoekers lezen de tekst op je website en komen zo bij de footer en dus ook bij het formulier terecht. Maar is dat wel zo? Een A/B test kan die vraag voor je antwoorden.

 

Stel je voor dat je die A/B test maakt. Variant A is de huidige situatie met het formulier onderaan in de footer. Bij variant B staat het contactformulier in de header. Dan laat je de test een tweetal weken lopen. Blijkt na die 2 weken dat variant B tot meer leads leidt? Dan kan je dat aanpassen en er zo voor zorgen dat je website beter zijn doel bereikt. Dit is uiteraard niet de enige toepassing van A/B testen. Je kan ook vergelijken welke kleur het beste werkt, welke tekst of waar je een knop het beste plaats.

 

Multivariatie test

Wil je meer mogelijkheden testen? Dat kan ook! Bij een multivariatie test kan je meer dan 2 varianten invoeren om je website te optimaliseren.

 

Hoe maak je een A/B test?

a/b test

Source:Google

 

Er zijn verschillende programma’s om een A/B test te maken. Vaak zit er al een programma ingebouwd in je CMS. Daarnaast heeft Google ook nog een gratis tool om A/B testen uit te voeren: Google Optimize. Met behulp van deze tool kan je makkelijk testen uitvoeren met verschillende teksten, posities en kleuren van buttons, verschillende afbeeldingen en nog veel meer. De tool kan worden toegepast met behulp van Google Tag Manager, of hardcoded met behulp van HTML. Leer hier hoe je aan de slag kan met Google AB testing

.
 

Waarom zou je A/B testen maken?

Je hebt al bezoekers op je website, maar je wil natuurlijk ook dat die de gewenste acties uitvoeren of overgaan tot actie. Door A/B testen optimaliseer je de conversies op je website en zorg je er dus voor dat je meer haalt uit de acties die door je bezoekers gedaan worden.