Domein- en paginasnelheid is een belangrijk onderdeel van SEO. Een snelle website komt de gebruikerservaring ten goede en is daarmee ook goed voor je SEO. Idealiter laadt een website binnen maximaal 2 seconden. Wanneer dit langer duurt zullen de eerste bezoekers afhaken en krijg je ‘minpunten’ van Google. Daarnaast heeft dit ook invloed op je conversieratio.

 

Hoe check je de domein- en paginasnelheid van je website?

Je kunt op paginaniveau zien welke pagina’s als langzaam worden gezien door Google met platform M. Via de Page Speed Insights tool van Google kun je deze pagina’s vervolgens invoeren om een nulmeting te doen en een rapportage te krijgen van de verbeterpunten omtrent snelheid van deze pagina’s. De test maakt hier twee rapporten van: een rapport van de snelheid op mobiel en een rapport van de snelheid op desktop. Beiden dienen minimaal boven de 70 te scoren en hierbij geldt ook hoe hoger, hoe beter. Haalt je pagina dit niet, is het raadzaam om de verbeterpunten die de tool teruggeeft op te pakken en te verbeteren.

 

Hoe optimaliseer je de laadsnelheid van je website?

Er zijn een aantal belangrijke optimalisatie punten die je kunt uitvoeren om de snelheid van je pagina te verbeteren:

 

Optimaliseer afbeeldingen

Heb je grote en/of veel afbeeldingen op je website staan? Dit heeft een grote invloed op de laadsnelheid. De Page Speed Insights tool geeft aan welke afbeeldingen te groot zijn. Deze afbeeldingen kun je met verschillende tools comprimeren en daarna opnieuw uploaden naar je website. Wanneer je de check dan nogmaals uitvoert, zul je zien dat dit al een grote invloed heeft op de laadsnelheid.

 

Verwijder ongebruikte CSS of Javascript

Wanneer CSS en Javascript bestanden worden geladen, staat de rest van de pagina in de wachtrij om geladen te worden. Hoe kleiner de Javascript en CSS bestanden zijn, hoe eerder pagina geladen wordt. De Page Speed Insights tool checkt ongebruikte CSS en Javascript bestanden en geeft suggesties welke bestanden je zou kunnen verwijderen of verkleinen. Ben je hier niet helemaal in thuis, overleg dan altijd eerst met je webbouwer voordat je bestanden verwijdert.

 

Reactietijd van de server

Ook de hosting van je website op de server speelt een belangrijke rol in de laadsnelheid van je website. Zorg altijd dat je website op een schone server staat (zonder spamwebsites) bij een webhostingpartij met een snelle processor.

 

Browsercaching

Ook dit is een verbeterpunt dat de Google Page Speed Insights tool teruggeeft en dat van belang is voor de laadsnelheid van je website. Browsercaching gebruik je om de laadtijden van pagina’s te verminderen en prestaties van de pagina’s te verbeteren. Bij caching worden kopieën van je website opgeslagen in de browsers van website gebruikers waardoor content sneller geladen kan worden bij herhaalbezoek. De browser hoeft dan niet opnieuw contact te maken met de server om bronnen opnieuw te laden. Deze instelling doe je op je server, dus is het aan te raden contact op te nemen met je webmaster of degene die je server beheert.

 

Heb je hulp nodig met de laadsnelheid van je website? Neem contact op met Marketing Madheads via [email protected] of 076-7002390.