In een XML-sitemap staan alle URL’s van je domein onder elkaar in één overzicht. Zoekmachines gebruiken dit overzicht om je website te indexeren en dit is dus erg belangrijk voor de organische vindbaarheid van je website. Een XML-sitemap is altijd bereikbaar door achter je domein ‘/sitemap.xml’ te typen (bijvoorbeeld: https://www.voorbeeld.nl/sitemap.xml). Wanneer hier een pagina verschijnt met alle URL’s van je website, is de sitemap XML goed ingesteld. Wanneer dit niet het geval is, dien je deze aan te maken. Voor nagenoeg elk CMS is hier een standaard plugin voor.

 

Tips voor je XML-sitemap voor een betere organische vindbaarheid

Indienen in Google Search Console

Zodra je een XML-sitemap aangemaakt hebt, kun je deze opgeven bij Google Search Console om Google de opdracht te geven de pagina’s op je website te indexeren. Als Google je pagina’s heeft gecrawled krijg je in Google Search Console te zien welke pagina’s al geïndexeerd zijn en of er eventueel fouten zijn bij het crawlen van bepaalde pagina’s.

 

Maak zo optimaal mogelijk gebruik van het crawlbudget door bepaalde pagina’s uit te sluiten

Houd er bij het maken van je sitemap rekening mee dat niet elke pagina geïndexeerd hoeft te worden. Zo hoef je bijvoorbeeld niet vindbaar te zijn op bedankpagina’s na een aankoop of factuurpagina’s van een gedane bestelling. Google heeft een bepaald crawlbudget en om dit crawlbudget alleen te besteden aan belangrijke landingspagina’s kun je bovenstaande pagina’s het beste niet opnemen in je sitemap.

 

Neem je XML-sitemap ook op in je robots.txt

Door de link van je XML-sitemap ook op te nemen in je robots.txt maak je het voor Google nog makkelijker om de sitemap te vinden en dus je pagina’s te crawlen.