Als je aan de slag gaat met jouw zoekwoord onderzoek, ontkom je er niet aan om ook gebruik te maken van verschillende online marketing tools. De zoekvolumes en concurrentie per zoekwoord, kun je namelijk alleen achterhalen via deze online marketing tools. Daarnaast zijn deze tools ook een inspiratiebron voor jouw zoekwoord onderzoek.

 

Het zoekvolume van een zoekwoord speelt een belangrijke rol binnen je zoekwoorden onderzoek. Dit betreft het gemiddeld aantal zoekopdrachten per maand op een zoekwoord. Hoe hoog dit zoekvolume moet zijn, verschilt erg per branche en product of dienst. Voor een webshop die kleding verkoopt, zal een zoekvolume van 30 niet interessant zijn, maar bij een webshop wat een specifiek product verkoopt voor een zeer specifieke nichemarkt kan een zoekvolume van 30 wel heel goed zijn. Het is dus aan jou om die overweging goed te maken.

 

Om je hierbij te ondersteunen staan hier een aantal (gratis) online marketing tools beschreven, die je kunt gebruiken om de zoekvolumes, concurrentie, kosten per klik te bepalen en om inspiratie op te doen voor jouw zoekwoord onderzoek.

 

Google Ads

Google Ads maakt het mogelijk om jouw bedrijf online te promoten met betaalde campagnes, waarmee je beter gevonden zult worden in Google door potentiële klanten. Je kiest hierbij zelf de boodschap die je wilt overbrengen en je stelt zelf de doelgroep samen waar jij je op wilt focussen.

 

Velen denken dat Google Ads alleen inzetbaar is als je betaalde campagnes wilt draaien voor jouw website. Maar niks is minder waar. Google Ads is ook onwijs interessant als je aan de slag gaat met jouw zoekwoord onderzoek, ook als je hier alleen organisch mee wilt scoren.

 

Niet iedereen heeft een Google Ads account, dan zijn de andere online marketing tools een goed alternatief. Als je wel een Google Ads account hebt kun je uit de keyword planner inspiratie halen voor jouw zoekwoord onderzoek. De keyword planner vind je onder tools & settings, rechts bovenin het scherm.

 

In de zoekbalk kun je meerdere relevante zoekwoorden tegelijk invoeren. Zo krijg je in een zoekopdracht alle informatie die je nodig hebt en kun je deze makkelijk met elkaar vergelijken. Ook hier krijg je direct de zoekvolumes, concurrentie en minimale en maximale kosten per klik te zien. Direct daaronder krijg je een lijst met zoekwoord suggesties.

 

Answer the public

Answer the public is een gratis online marketing tool die inzichten uit zoekopdrachten van Bing en Google combineert en visueel overzichtelijk maakt. Deze zoekopdrachten bestaan uit minimaal drie of meer woorden. Ideaal om geschikte long-tail zoekwoorden te vinden. Ben je op zoek naar onderwerpen om content over te schrijven, zoals blogs? Dan vind je in deze tool ook allerlei vragen die men intoetst in Google en Bing. Wellicht dat hier een leuk blog onderwerp tussen staat!

 

De resultaten verschijnen als een ‘web’ op je beeldscherm. Het enige wat ontbreekt in Answer the public, is informatie over de zoekvolumes en concurrenten. Dit dien je zelf op te zoeken. Een ander nadeel van Answer the public is dat je maximaal 5 zoekwoorden gratis per dag in kan voeren. Daarna word je doorverwezen naar de betaalde variant van de tool. Kies de zoekwoorden die je in wilt voeren dus zorgvuldig!

 

Platform Marketing Madheads

De ranktracker

Vroeg of laat in het SEO traject, zul je een ranktracker nodig hebben. Hierin staan jouw zoekwoorden overzichtelijk weergegeven en vanuit een ranktracker kun je de zoekwoorden koppelen aan de pagina’s op jouw website.

 

Als je toch aan de slag gaat met jouw zoekwoord onderzoek, raden we je aan om deze zoekwoorden direct toe te voegen aan een ranktracker. Dit scheelt extra werk! Het fijne van de ranktracker in het platform is, dat als je een zoekwoord invoert, je direct allerlei suggesties krijgt van relevante zoekwoorden waar ook veel op gezocht wordt in Google. Door deze woorden aan te klikken, voeg je deze direct toe aan de ranktracker.

zoekwoord suggesties

 

De ranktracker geeft jou direct de volumes per maand, maar ook jouw huidige positie in Google op dit zoekwoord. Zo kun je beter prioriteiten stellen welke zoekwoorden je eerst gaat optimaliseren.

 

ranktracker

 

Jouw huidige posities

Daarnaast is het ook interessant om te kijken op welke zoekwoorden je website nu al scoort. Wellicht dat hier interessante zoekwoorden tussen staan die je verder kunt optimaliseren. Feit is wel, dat het makkelijker is om bestaande zoekwoorden te laten stijgen in Google, dan dat je een geheel nieuw zoekwoord moet optimaliseren. Het huidige zoekwoord wordt namelijk al herkent door Google, waardoor je sneller resultaat zult boeken.

 

Maar hoe achterhaal je op welke zoekwoorden je al scoort? Hierin onderscheidt ons platform zich van de rest. Het platform achterhaalt voor jou op welke zoekwoorden je al scoort. Dit vind je terug in de ranktracker onder ‘+ zoekwoord’, waarin je direct de optie ziet staan voor huidige posities. Staan hier interessante zoekwoorden tussen die je verder wilt optimaliseren? Dan kan je via één druk op de knop deze woorden toevoegen aan jouw ranktracker. Zo blijft jouw zoekwoordenlijst overzichtelijk en up to date.

 

huidige posities

 

Wat doet de concurrent?

Naast achterhalen op welke zoekwoorden jij goed scoort, is het net zo interessant om te kijken naar de zoekwoorden van de concurrentie. Want wat is er nou leuker dan een kijkje nemen in de keuken van de concurrent? En nee, hier hoef je geen detective voor in te schakelen. Je kunt dit heel gemakkelijk checken via het platform. Het enige wat je hoeft te doen is het invoeren van de URL van de concurrent en je ontvangt de zoekwoorden van de concurrent, de positie van de concurrent in Google en de volumes per maand.

 

concurrenten