Iedere website bestaat uit verschillende pagina’s die met elkaar verbonden zijn door verschillende interne links, de linkstructuur van je website. Het is belangrijk om goed over deze structuur na te denken, omdat het de navigatie van je bezoekers door jouw website is. Daarnaast is ze van belang als je jouw website wilt optimaliseren voor zoekmachines. De hiërarchie van deze links zorgt ervoor dat je steeds dieper in de website terecht komt. Je kunt de pagina’s zo linken dat je gebruiker van algemene pagina, naar steeds specifiekere pagina’s navigeert en zo steeds dichter bij een conversie komt, of de informatie bereikt die hij nodig heeft.

 

Kies de juiste structuur

Er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Zo zijn er ook veel mogelijkheden om een linkstructuur op te bouwen. Denk aan categorieën, productgroepen, diensten, onderwerpen, merken etc. Zorg dat je voor een structuur kiest die bij je product/dienst en klant past. Maar zorg ook dt je alle pagina’s goed met elkaar verbindt, zodat alle pagina’s die je geïndexeerd wilt hebben ook geïndexeerd worden. Maak gebruik van canonical tags zodat overlappende pagina’s niet met elkaar concurreren in de rankings.

 

De interne links geven meer duiding aan de hiërarchie binnen een website of domein. Door de interne links ontsluit je onderliggende pagina’s die niet in je hoofdmenu hangen bijvoorbeeld. Het maakt de website overzichtelijk, zowel voor je gebruiker als voor Google en zorgt voor een duidelijke relatie tussen de verschillende pagina’s. Door je interne linkstructuur nog te verrijken met backlinks verhoog je ook de autoriteit van je website.

 

Interne links

Niet alleen je gebruiker heeft baat bij interne links. Zoekmachines gebruiken deze links om van pagina naar pagina te springen en je website te indexeren. Als er een pagina is waar geen interne links naar verwijzen, zal deze pagina zeer waarschijnlijk niet geïndexeerd worden door de bots van de zoekmachine. Hierdoor zal deze pagina niet goed ranken in de resultaten.

 

Tip; maak een XML sitemap

In de XML sitemap zet je alle links waarvan je wilt dat Google ze indexeert. Dit helpt de zoekmachines om pagina’s sneller te vinden en te indexeren, waardoor dit proces ook sneller zal gaan. In deze sitemap kun je ook een crawl-prioriteit aangeven, door meta-data toe te voegen. Ook kun je timestamps toevoegen aan de URL’s in je sitemap. Dan ziet Google direct wanneer de pagina voor het laatste is gewijzigd. Wat weer helpt om hoger te scoren in de rankings.