SEO schrijven klinkt misschien ingewikkeld, maar gelukkig valt het mee. Met SEO-proof schrijven verwerk je zoekwoorden strategisch in de tekst, zodat de zoekmachines deze herkent.

 

Voordat je begint met het schrijven van de SEO-proof tekst, stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat is het doel van de tekst?
  • Voor wie schrijf ik de tekst?
  • Wat hoop ik dat de lezer na afloop doet?
  • Mocht de lezer dit niet doen, wat is dan plan B?

 

Met deze kennis in je achterhoofd kun je beginnen met het schrijven van de SEO-proof tekst. Concentreer je volledig op de boodschap die je wilt overbrengen en de doelgroep die je wilt bereiken.

 

Nu je de tekst op papier hebt staan, is het tijd de tekst te optimaliseren met zoekwoorden.

 

De inleiding

Zoekmachines hechten het meeste waarde aan de woorden die ze als eerst tegenkomen. Maak in de inleiding de zoekmachine dan ook meteen duidelijk waar de pagina over gaat. Dit doe je door de belangrijkste zoekwoorden te benoemen in de eerste zin.

 

Tussenkoppen

Een zoekmachine vindt een tussenkop belangrijker dan de reguliere tekst. Gebruik daarom tussenkoppen met hierin de belangrijke zoekwoorden om aan te geven waar de pagina over gaat. Maak deze op als H1 voor de titel en H2 tot en met H6 voor de tussenkoppen.

 

Het gebruik van headings

De headings moeten een logische structuur hebben op een pagina.

 

H1 header

Een tekst is onder te verdelen in een koptekst, een bodytekst en een eindtekst. De titels hierin zijn ook erg belangrijk. Een H1-tag staat voor Header 1 en is de belangrijkste titel van de tekst die één keer terug mag komen. In de Header 1 zorg je dat het belangrijke zoekwoord terugkomt. 

 

H2 header

Vervolgens gebruik je een aantal keer een H2-tag, een Header 2, die gezien kan worden als de subtitel of tussenkopje. Deze titel krijgt ook van Google wat meer aandacht dus is het zaak hier je zoekwoord in te vermelden. 

 

H3 header

Als laatste kun je nog gebruik maken van een H3-tag, een Header 3. Hier komen de iets minder belangrijke woorden in terug maar nog altijd kent Google iets meer waarde toe aan de H3 dan aan de lopende tekst zonder tags.

 

Alt-teksten

Bij afbeeldingen kun je een omschrijving opgeven, dit noemen we de alt-tekst. Dit doen we omdat zoekmachines afbeeldingen zelf niet kunnen lezen. Ook hier kun je weer belangrijke zoekwoorden in verwerken.

 

Call to action

Een call to action is een button dat vraagt aan de lezer om een bepaalde handeling uit te voeren. Dit kan van alles zijn: het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book of het aanvragen van een offerte. Call to actions moeten goed zichtbaar zijn in de tekst. Zorg ervoor dat de buttons voorzien zijn van een opvallende kleur.

 

De afsluitende alinea

Deze alinea bevat een samenvatting van de tekst. Hierin benoem je nogmaals de belangrijkste zoekwoorden.

 

Zo zie je dat een goede SEO tekst meer is dan alleen een geoptimaliseerde pagina. Denk goed na over het doel van de tekst en de doelgroep die je wilt bereiken. Zo sla je twee vliegen in een klap. Je schrijft een tekst waarmee je inspeelt op de behoeftes van de doelgroep en je geeft de zoekmachine voldoende input om je website te indexeren en te ranken.

 

Hieronder vind je een voorbeeld van een geoptimaliseerde tekst. Hierin zijn de juiste header tags gebruikt en ligt de focus op twee bepaalde zoekwoorden. Deze zoekwoorden zijn ’trouwlocatie in Amsterdam’ en ’trouwen in Amsterdam’, aangegeven in twee verschillende kleuren. Benieuwd naar hoe deze tekst er op de website zelf uit ziet? Klik dan hier.

 

Geoptimaliseerde tekst