Je landingspagina wil je heel specifiek houden. Zorg dat je een set zoekwoorden laat terugkomen die erg aan elkaar verbonden zijn. Dit is één van de lastigste concepten binnen SEO. Hieronder proberen we het zo goed mogelijk uit te leggen.

 

Te veel zoekwoorden op je landingspagina hebben het volgende negatieve effect:

  • Google kan niet goed ‘begrijpen’ waar de pagina over gaat en je gaat net op niets ranken;
  • Bezoekers verliezen aandacht bij een veelvoud aan onderwerpen en verlaten de website.

Er zit een dunne en onscherpe grens aan de zoekwoorden die nauw met elkaar samenhangen of juist niet. Hier zal je als expert op jouw vlak rekening mee moeten gaan houden.

Concrete voorbeelden van makkelijk naar moeilijk

Je hebt een fietsenwebshop en je verkoopt vrouwen-, heren- en kinderfietsen. De homepagina benut je voor je bedrijfsnaam en/of je belangrijkste zoekwoord. In dit geval is zijn de zoekwoorden voor de homepagina ‘fietsen’ en ‘fiets kopen’.

Via de homepagina link je naar de drie eerder beschreven categorieën, namelijk dames-, heren- en kinderfietsen. Elke categorie heeft haar eigen landingspagina met specifieke zoekwoorden.
In het geval van damesfietsen wil je op de pagina de focus houden op ‘damesfietsen’, ‘damesfiets kopen’ en ‘online damesfiets kopen’.

Via de pagina damesfiets neem je weer een aantal links op naar onderliggende landingspagina’s, zoals ‘goedkope damesfietsen’, ‘elektrische damesfietsen’ en ‘zwarte damesfietsen’.

Op de ‘zwarte damesfietsen’ landingspagina nemen we de zoekwoorden ‘zwarte damesfiets kopen’, ‘zwarte damesfietsen’ en ‘damesfiets zwart’ op.

Zoals je merkt worden er steeds woorden gebruikt die sterk op elkaar lijken. De moeilijkheid begint te komen als je ook witte damesfietsen hebt. Wat kan gebeuren is dat je beide woorden op één pagina gaat laten terugkomen. Dit wil je dus voorkomen.

Last but not least

Een ander voorbeeld is nog iets specifieker. Er is een pagina voor ‘afvoergoot’ en ‘roostergoot’. Ondanks de woorden synoniemen zijn wil je de woorden terug laten komen op twee verschillende pagina’s. Dit werkt namelijk nog altijd het beste voor Google, ondanks het voor ons mensen dubbelop lijkt.

Zorg dus dat jouw zoekwoorden goed worden verdeeld over je pagina’s om de kans om hoger te komen te vergroten.