Doelgroepenbeheer Instagram gebruiken

Via https://www.facebook.com/adsmanager/audiences kom je terecht in het doelgroepenscherm van het Instagram en Facebook advertentiebeheer. Hier kun je je doelgroeponderzoek doen en deze doelgroepen vervolgens opslaan en gebruiken in je campagnes. Wanneer je hier nog niet eerder doelgroepen hebt opgeslagen, ziet het scherm er zo uit:

Doelgroepenoverzicht Instagram

Zoals hierboven te zien, zijn er verschillende typen doelgroepen te definiëren en aan te maken.

  • Custom doelgroepen

Custom doelgroepen zijn doelgroepen die je als bedrijf kunt inzetten op basis van engagement met je bedrijf, product of dienst in het verleden. Zo kun je bijvoorbeeld doelgroepen aanmaken op basis van websitebezoek, Facebook-engagement, Instagram-engagement of een klantenbestand met e-mailadressen uploaden. Deze doelgroepen zijn ideaal om in te zetten voor remarketing.

  • Lookalike doelgroepen

Lookalike doelgroepen kun je inzetten om nieuwe mensen te bereiken die lijken op de mensen die je bedrijf, product of dienst al wel kennen en belangrijk voor je zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die al een aankoop of aanvraag hebben gedaan of je pagina liken. In het doelgroepenbeheer kun je hier lookalike doelgroepen van maken. Je kunt aangeven in percentages hoeveel de lookalike doelgroep op de originele doelgroep moet lijken en Facebook gaat op zoek naar nieuwe gebruikers die door hun Facebook- of Instagram-gebruik lijken op de bron-doelgroep.

  • Saved doelgroepen

Bij saved doelgroepen kun je op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag doelgroepen opslaan die je vaker kunt gebruiken voor je huidige en toekomstige campagnes. Deze doelgroepen kun je het beste inzetten om meer awareness voor je product of dienst te genereren. Je kunt hier op verschillende manieren en combinaties targeten:

  • Leeftijd. Bijvoorbeeld gebruikers tussen de 18 en 25 jaar.
  • Woonplaats. Bijvoorbeeld gebruikers in Breda.
  • Functiecategorie. Bijvoorbeeld gebruikers met een baan als online marketeer.
  • Interesses. Dit is een wat bredere targetcategorie. Je kunt hier bijvoorbeeld richten op online marketing. Facebook gaat dan op zoek naar mensen die op basis van wat zij liken in de interessegroep ‘online marketing’ vallen.
  • Gedrag. Je kunt hier targeten op gebruikersgedrag. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld targeten op gebruikers die bijna jarig zijn, veel shoppen via Facebook of Instagram of Facebook gebruiken vanaf een iOs besturingssysteem.

Special ad audiences

De Special ad doelgroep is een relatief nieuwe doelgroepcategorie binnen Facebook en Instagram. Binnen deze categorie is het mogelijk nieuwe mensen te bereiken met ongeveer hetzelfde online gedrag als je meest waardevolle klanten. De doelgroepcategorie is alleen toegankelijk voor advertenties in de zogenaamde ‘Special Ad Categories’. Dit zijn bedrijven of advertenties in de volgende categorieën:

  • Sociale kwesties, verkiezingen en politiek.
  • Kredietmogelijkheden. Bijvoorbeeld leningen, langetermijn financieringen of creditcard reclame.
  • Werkgelegenheid. Bijvoorbeeld vacatures voor fulltime of partime banen of vacaturesites.
  • Huisvesting. Bijvoorbeeld huis(ver)huur of (ver)koop, huisreparaties of woonverzekeringen.

Wanneer je doelgroepen hebt aangemaakt, kun je ze altijd in dit doelgroepenoverzicht terugvinden. Wanneer je je Instagram campagnes gaat bouwen kun je altijd de hierboven geformuleerde doelgroepen selecteren uit het doelgroepenoverzicht.