Een Instagram advertentie maken

Je kunt op twee manieren een advertentie maken:

  • Op je eigen tijdlijn met de knop promoten
  • In de externe omgeving Facebook advertentiebeheer

Huh?! Facebook? Ja, Facebook. In april 2012 kocht Facebook Instagram voor het luttele bedrag van 1 miljard euro. Als je benieuwd bent hoeveel nullen dat zijn, zoveel dus: €1.000.000.000. Ook leuk om te weten: In februari 2014 kocht Facebook ook WhatsApp voor 19 miljard euro (bleek Instagram toch nog een koopje te zijn!)

Tot op de dag van vandaag beheer je dus al je Instagram- én Facebookadvertenties in dezelfde omgeving; (Facebook) Advertentiebeheer.

Promoten versus advertentiebeheer

Mocht je denken dat de functies verder hetzelfde zijn, dan sla je de plank mis, er zit namelijk een wereld van verschil tussen de twee.

De knop promoten bij een post geeft je op laagdrempelige wijze de mogelijkheid om je post aan meer mensen te laten zien, maar bereik jij wel je doelgroep?

Je hebt geen invloed op de plaatsing van de advertentie (tijdlijn, stories, audience network). Instagram kiest zelf waar jouw advertentie belandt. Ook is het niet mogelijk om de advertentie door te plaatsen naar Facebook (als je dat zou willen). Bovendien is er weinig mogelijkheid om de doelgroep heel gedetailleerd te segmenteren, je kunt enkel wat interesses en locaties toevoegen -of- je geeft Instagram de vrije hand met ‘automatische doelgroepselectie’.

Het lijkt lekker makkelijk, zeker als je op deze manier binnen 5 minuten een advertentie live hebt, maar niets is minder waar. In de komende hoofdstukken ga je ontdekken welke waanzinnige functies je tot nu toe niet hebt gebruikt. Bovendien ben je met deze functies altijd goedkoper uit!

Deze functies vind je alleen in advertentiebeheer

  • Advertentiebeheer voegt alle data samen. In één overzicht worden de kosten versus opbrengsten bij elkaar gebracht.
  • Je kunt de plaatsing bewerken, en zelf bepalen waar je advertentie getoond wordt; In de tijdlijn of maak specifieke advertenties voor stories.
  • Het is mogelijk om categorieën uit te sluiten bij de plaatsing van een advertentie. Denk hierbij aan dating, kansspelen, tragedies en conflicten en 18+.
  • Met advertentiebeheer kun je opgeslagen en retarget doelgroepen gebruiken. Dit heeft betrekking op de Pixel. Hier volgt later meer over.
  • Je kunt A/B testen om tekst/afbeeldingen/doelgroepen te testen.
  • Doordat je gericht mensen kunt benaderen, doelstellingen kunt instellen en bepaalde groepen en inhoud uit kunt sluiten is je advertentie effectief en kansrijk! Daarmee is advertentiebeheer een goedkoper alternatief dan de knop ‘Promoten’.

Advertentiebeheer instellen en gebruiken

Stap 1: Ga naar business.facebook.com op een laptop of PC

Advertentiebeheer is een aparte omgeving weg van Instagram. In deze omgeving kan je veel omvangrijkere advertenties maken. Je hebt meer segmentatie mogelijkheden, betaalmogelijkheden en je hebt veel meer regie over waar je advertenties te zien zijn.

Heb je eerder geadverteerd? (Bijvoorbeeld met de knop promoten) Dan kom je terecht op een overzicht van je lopende en afgelopen promoties.

Ben je hier voor het eerst? Dan is je huiswerk om nu je advertentieaccount in te richten. Vul je gegevens in, koppel een betaalmethode, doorloop alle stappen die je aangeboden krijgt als je voor het eerst op de pagina aankomt.

Heb je alles goed ingevuld? Dan zou je onderstaande scherm moeten zien:

Advertentiebeheer overzicht