Buyer Persona

Wie is jouw ideale klant? Heb je wel eens goed stil gestaan bij deze vraag of richt jij je op een zo groot mogelijke doelgroep (niet doen!). Het is goed om jouw perfecte bestaande klant in kaart te brengen. Hoe beter jij je klant kent, hoe relevanter jij je advertenties kunt inrichten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is in advertentiebeheer een criteria aan te koppelen. Daarom gaan we in dit hoofdstuk in op de ideale klant, ook wel Buyer Persona genoemd.

Stel jou Buyer Persona samen

Geef eens antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe oud is je klant?
 • Is het een man of vrouw?
 • Wat is zijn woonsituatie?
 • Welke opleiding heeft je klant afgerond?
 • Wat voor beroep oefent je klant uit?
 • Wat zijn de interesses van je klant? Hoe leeft je klant? Wat vind je klant belangrijk?
 • Welke producten gebruikt je klant graag? Wat voor producten vind je klant belangrijk?
 • Welke kanalen gebruikt je klant veel? Is je klant vaak op Instagram actief?

Op sommige vragen heb je wellicht meteen antwoord. Andere antwoorden zijn waarschijnlijk lastiger. En hoewel een aantal vragen niet relevant lijkt; ze zijn het zeker wel.

Onverwachte overeenkomsten

Zo kan het zijn dat mensen uit jouw doelgroep onverwachte overeenkomsten met elkaar hebben die in eerste instantie helemaal niets met je business te maken hebben. Of lijkt dat maar zo?

Let op: De volgende voorbeelden hebben veel weg van stereotypering. Wij weten ook dat niet alle criteria op iedereen van toepassing zijn. Iedereen is uniek op zijn eigen manier, maar binnen advertentiebeheer moeten we keuzes gaan maken op basis van de gegeven mogelijkheden.

Bijvoorbeeld:

 •  Iemand die verloofd of getrouwd is zal over het algemeen meer financiële middelen tot zijn/haar beschikking hebben dan iemand die vrijgezel is.
 •  Iemand die ‘Vereniging eigen huis’ als interesse heeft opgegeven, bezit waarschijnlijk een koopwoning.
 •  Iemand die de Kamer van Koophandel als interesse heeft opgegeven is waarschijnlijk ondernemer of wil graag ondernemer worden.
 •  Iemand die als interesse ‘365 dagen succesvol’ heeft aangegeven, is waarschijnlijk bezig met zelfontwikkeling / zelfontplooiing.
 •  Iemand die als interesse ‘365 dagen succesvol’ heeft aangegeven, is waarschijnlijk bezig met zelfontwikkeling / zelfontplooiing.
 •  Iemand die hoger onderwijs heeft gevolgd heeft waarschijnlijk een goedbetaalde baan.
 •  Etc.

Facebook gebruiken voor je Instagram doelgroep

Het mooie van (Facebook) advertentiebeheer is dat je criteria uit een gebruiker’s Facebookprofiel kunt gebruiken om hem/haar te bereiken op Instagram. Heeft iemand de KvK een like op Facebook gegeven? Dan kun je diegene op basis van die like (interesse) bereiken op Instagram. Mooie partnerschap!

Een tool die je hier heel handig bij kan helpen is ‘Audience Insights‘ (Doelgroepstatistieken).

Deze inzichten doe je op binnen Audience Insights

Demografische gegevens
Dit gaat onder andere over leeftijd, woonplaats, geslacht en herkomst.

Pagina vind-ik-leuks
Via Audience Insights krijg je ook inzicht in de (Facebook) Pagina-vind-ik-leuks van je doelgroep.

Locatie
Waar is jouw buyer persona nu? Misschien wel in de buurt van je fysieke winkel of jouw kantoor? Via Audience Insights kun je eenvoudig op locatie segmenteren. Dan bereik je niet specifiek alleen de mensen die op deze plek wonen, maar er ook voor even (in de buurt) zijn.

Activiteit
Je kunt de advertentie ook segmenteren op de online activiteiten. Daarnaast kun je via Audience Insights mensen gericht benaderen mobiel, desktop, iPad, laptop of iets anders gebruiken.

Huishouden
Dit is voor nu helaas alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten

Aankoop
Dit is voor nu helaas alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten.

Wat hebben ze gemeen?

Ook al lijkt het soms totaal niet relevant, veel mensen binnen je doelgroep hebben iets gemeen. Zijn ze vaker getrouwd of vrijgezel? Zijn ze fan van een popgroep? Zoek gemeenschappelijke noemers bij ieder onderdeel. Dikke kans dat je nog te bereiken doelgroep sneller en goedkoper in zicht komt.

Maak er een ‘echt mens’ van

Heb jij het ideale plaatje al in je hoofd? Schrijf het op! Giet jouw Buyer Persona in een verhaal om het nóg echter te maken.

Bijvoorbeeld zoals Peggy, de ondernemende moeder:

Peggy is nog niet zo lang zelfstandig ondernemer. Ze is een beetje uit noodzaak begonnen omdat haar contract niet werd verlengd, maar pakt de kans met beide handen aan. Ze is getrouwd en heeft twee jonge, schoolgaande kinderen. Haar man is veel op zijn werk en ze heeft moeite alle ballen hoog te houden. Haar onderneming, het huishouden (koophuis) en de zorg voor de kinderen. Ze heeft veel plezier in haar werk maar kan op een aantal vlakken wel wat hulp gebruiken. Privé zit ze vooral op Facebook en sinds kort ook op Instagram, ze loopt een beetje achter betreffende technologie. Op Social Media  wil ze vooral geïnspireerd worden en zoekt ze naar informatie die haar kan helpen met haar onderneming.

Heb je al een beetje een beeld bij Peggy? Door je eigen Buyer Persona een identiteit te geven kun je je veel meer identificeren met zijn of haar behoeftes.