Als je gaat adverteren via Instagram, kan je er voor kiezen je advertenties te tonen via Instagram Stories. In principe kan iedereen een advertentie plaatsen op stories, het enige wat je nodig hebt is een zakelijk Facebook account (dit omdat Instagram een onderdeel is van Facebook). Heb je deze nog niet? Maak dan via de volgende link een advertentieaccount aan: www.business.facebook.com.
We zullen je in het volgende stappenplan uitleggen hoe jij een succesvolle campagne opzet via Instagram Stories.
1. Het instellen van een Instagram Stories campagne
Heb je een advertentieaccount aangemaakt? Great! Dan ga je nu aan de slag met het opzetten van je eerste Instagram campagne in advertentiebeheer.
Ga naar Business Manager en klik op de groene knop ‘maken’.
Je krijgt een venster waarin je het kooptype en de campagne doelstelling dient te bepalen.
Kooptype
Je kunt kiezen uit ‘veiling’ en ‘bereik en frequentie’. Het beste is om deze op veiling te laten staan.
Campagne doelstelling
Wat is het doel van deze campagne? Wil je zo veel mogelijk mensen bereiken? Kies dan voor ‘Bereik’. Wil je jouw naamsbekendheid vergroten? Kies dan voor ‘Merkbekendheid’. Wil je meer bezoekers naar je website? Kies dan voor ‘Verkeer’.
Optioneel: je campagne een naam geven
Nadat je een doelstelling hebt gekozen, krijg je de vraag of je jouw campagne een naam wilt geven. We raden aan om dit wel te doen, omdat je zo makkelijker de campagnes van elkaar kan onderscheiden.
Bijvoorbeeld: NOV | Instagram Stories | Aanmelden SEO cursus.
Zo weet je dat je deze campagne in november bent gestart op Instagram met als boodschap het aanmelden voor een SEO cursus.
Klik je op doorgaan, dan kom je in de advertentie terecht. Hier zie je nogmaals campagne details en de campagne doelstelling.
Aan de linkerkant vind je jouw campagne naam, met daaronder ‘nieuwe advertentie set’ en ‘nieuwe advertentie’.
Nieuwe advertentieset
Hierin ga je straks je doelgroep bepalen, geef deze set dus een naam zodat je makkelijk kunt herkennen om welke doelgroep het gaat.
Nieuwe advertentie
Hier ga je uiteindelijk je advertentie toevoegen, dus geef deze een naam die je advertentie duidelijk omschrijft.
Als je naar beneden scrollt krijg je ‘Optimalisatie van campagnebudget’.
Optimalisatie van campagnebudget
Hierin geef je aan hoeveel geld je wilt uitgeven aan deze campagne. Je kunt kiezen tussen een looptijd budget of een budget per dag. Zelf kiezen wij altijd voor een budget per dag, zodat je budget niet te snel op gaat.
Klik op ‘volgende’.
2. Het bepalen van je doelgroep en de plaatsing
Je bent nu aangekomen in de ‘advertentieset’, waar we de doelgroep en de plaatsing van je advertentie gaan bepalen.
Eerst dien je jouw campagne doelstelling goed te zetten. Als je bijvoorbeeld voor ‘Verkeer’ hebt gekozen als doelstelling, dien je de bestemming van je campagne te bepalen.
Scroll je verder naar beneden, zie je ‘budget en planning’.
Budget en planning
Hier kies je wanneer je wilt dat de campagne live gaat en kan je deze een einddatum geven.
Doelgroep
Je kunt hier gebruik maken van een bestaande doelgroep of je gaat een nieuwe doelgroep aanmaken.
Een bestaande doelgroep heb je al eerder ingericht en staat helemaal voor je klaar. Een nieuwe doelgroep dien je zelf aan te maken. Voor nu bouwen we de doelgroep op aan de hand van geografische gegevens, vakgebieden, werk en interesses.
- Locaties: Je kunt de advertentie segmenteren op land, regio, provincie, stad en dorp.
- Leeftijd: Je kunt de minimumleeftijd vastzetten en de maximumleeftijd vastzetten.
- Geslacht: De advertentie kun je segmenteren op mannen, vrouwen of allebei.
- Talen: Dit is afhankelijk van jouw bedrijf en de beoogde doelgroep.
- Gedetailleerde doelgroepen: Dit is een handige optie waarmee je nog gerichter je advertentie kunt segmenteren. De doelgroep kun je segmenteren op interesses, vakgebieden, werkgevers en gedrag.
Is je doelgroep gedefinieerd? Aan de rechterkant van het menu vind je het ingeschatte bereik, ideaal is een minimale doelgroep van 5.000. Geef de doelgroep een duidelijke Doelgroep naam en sla hem op zodat je hem later opnieuw kunt gebruiken.
Plaatsingen
Hier bepaal je waar je jouw advertentie wilt weergeven. Als je jouw campagne alleen wilt weergeven op Instagram Stories, kies je voor ‘handmatige plaatsingen’. Je kunt hier zelf aanvinken waar je jouw campagne wilt laten zien. In het geval van een campagne voor Instagram Story, vink je dus alleen ‘Instagram’ en ‘verhalen’ aan.
Het kan zijn dat je doelgroepsbepaling aan de rechterkant wat gedaald is. Als je bijvoorbeeld alleen voor Instagram Stories kiest, kan je doelgroep kleiner worden. Niet iedereen in je doelgroep heeft namelijk een Instagram account. Kijk dus of het potentieel bereik wel interessant genoeg is voor de campagne, anders dien je nog wat extra interessante doelgroepen toe te voegen.
3. Het maken van de Instagram Stories advertentie
Je bent nu aangekomen op het tabblad waar je jouw advertentie vorm gaat geven.
Identiteit
Onder identiteit geef je aan met welke accounts je wilt adverteren.
Advertentie-instellingen
Onder advertentie instellingen heb je 3 opties.
Advertentie maken: hier kan je jouw advertentie zelf samenstellen (dit wordt het meest gebruikt).
Bestaand bericht gebruiken: hier kan je een Instagram Story selecteren die je al eens eerder hebt gepost.
Creative Hub-mockup gebruiken: Dit is interessant voor als je zowel op Instagram als Facebook een advertentie wilt plaatsen. Voor een Instagram Story campagne is dit dus niet interessant.
Advertentie indeling Instagram Stories
Onder advertentie-instellingen valt ook de indeling van je advertentie. Ook hier heb je opties.
Eén afbeelding of video: Je kiest hier één afbeelding of één video uit die je wilt plaatsen. De afbeelding of video mag maar 20% tekst bevatten en de video mag maximaal 15 seconden lang zijn.
Carrousel: Hier worden er meerdere stories achter elkaar vertoond.
Advertentiemateriaal
Onder ‘media toevoegen’ kun je jouw advertentie beeld uploaden. Voor een Instagram Story dient je afbeelding de afmeting 1080 x 1920 pixels te hebben. Ook kun je hier nog extra teksten toevoegen aan je campagne.
Zelf gebruiken wij altijd Canva om een advertentie op te maken. Canva beschikt over de juiste afmetingen voor een Instagram Story en hier heb jij genoeg keuze uit lettertypes, kleuren en afbeeldingen die passen bij jouw huisstijl.
Als je jouw advertentie beeld hebt geüpload, kun je een URL toevoegen waar je de bezoekers heen wilt verwijzen. Als de bezoeker omhoog swiped in jouw story, komen ze op deze URL terecht.
Aan de rechterkant kan je zien hoe jouw advertentie eruit komt te zien.
Tracking van je Instagram Stories campagne
Onder ‘tracking’ kun je URL-parameters toevoegen. Hiermee kan je in Google Analytics zien hoeveel klikken, leads en/of aankopen je via jouw advertentie hebt binnengehaald. Je hoeft hierbij alleen de UTM-parameters toe te voegen, dus het stukje wat je achter de URL wilt plakken.
Voor Instagram Stories zijn de UTM-parameters als volgt:
- utm-source=instagram
- utm-medium=stories
Dat kan er als volgt uit komen te zien:
Als je al het bovenstaande hebt ingesteld, is je campagne klaar om live te gaan en klik je op publiceren.
Wens je nog meer informatie over het adverteren op Instagram? Check dan snel de kennisbank over Instagram adverteren.