4F Strategy Marketing Model

De marketing strategieën die we dagelijks tegenkomen variëren enorm. Bepalende factoren voor de strategie zijn vaak budget, tijd en product of dienst. Maar ook zeker zijn doorlooptijd, padlengte, doelgroep en doelen bepalende elementen. Door de overdaad van mogelijkheden geeft ruim 65% van de marketeers en 85% van de ondernemers aan te denken niet het maximale uit het marketingbudget te halen. Onvoldoende grip en zicht op de volledige customer journey en de daarmee samenhangende ‘touchpoints’ is de belangrijkste reden. Om de overdaad van variabelen beheersbaar te maken en defecten te voorkomen pak je voorsprong door een model te hebben om de volledige marketing-agenda aan op te hangen. Hier gaat het 4F Strategy Marketing Model je bij helpen.

 

Via 1 touchpoint naar een totale customer lifecycle

Praktisch: Beknopt de 4 fasen van het 4F strategy model in praktijk

 

1. Flow fase

Een anoniem persoon hoort via een radiocommercial informatie over een online marketing cursus. Hij of zij gaat via zijn/haar mobiel via Google search naar de website van het bedrijf dat de cursus aanbiedt.

 

2. Follow-up fase

Via de website wordt een cookie geplaatst waardoor het anoniem persoon een client-ID is geworden. Hierdoor is het mogelijk dat een paar uur later een remarketing uiting in de vorm van een leadformulier wordt getoond op LinkedIn.

 

3. Focus

Nadat het leadformulier via de LinkedIn advertentie is ingevuld en mevrouw Janssen haar naam en email-adres heeft achter gelaten voor een vrijblijvend contact wordt er contact opgenomen. Mevrouw Janssen neemt niet direct een dienst af. Ze twijfelt nog. Wel ontvangt ze nog twee emails met additionele informatie. Via de tweede email klikt ze naar de betaalpagina en sluit ze een 4 daagse online marketing cursus af.

 

4. Foster

Nadat mevrouw Janssen de cursus online marketing voor beginners succesvol heeft afgerond volgen er via Facebook remarketing en email een half jaar later uitingen rondom een cursus online marketing voor gevorderden.

 

(Online) marketing strategie aan de hand van het 4F Strategy Model

Het 4F strategy marketing model is een relatief nieuw begrip binnen (online) marketing. Het model is ontwikkeld om kanalen, funnels en doelstellingen aan elkaar te linken. Aan de hand van het 4F model is de methode toe te passen waarin marketing budgetten effectief worden besteedt en (advertentie) kanalen efficiënt worden beheerst.

 

Customer lifecycle en het 4F Strategy Model

De verschillende fasen volgen elkaar gedurende de customer life cycle op en gebruiken ieder hun eigen kanalen en uitingen.

 

Fase 1: Flow fase

Het 4F model start met het creëren van beweging, oftewel flow. Verschillende offline en online kanalen zijn in te zetten om onder de aandacht te komen bij (vooraf gedefinieerde) doelgroepen. Van koude kanalen met veel bereik, tot warme kanalen met selectiever bereik en alles wat er tussen zit.

 

Flow wordt gecreëerd door op een beurs te staan, een blog te schrijven, Google adwords in te zetten of een reclame te lanceren op radio/tv. Afhankelijk van o.a doelstellingen, doelgroep, budget en capaciteit zullen een of meer kanalen in de flow fase worden ingezet.

 

Flow fase

 

Fase 2: Follow up fase

De mensen die reageren op de uitingen in de flow fase worden gezien als (bovengemiddeld) geïnteresseerd en stromen automatisch door naar de follow-up fase. Mensen die bijvoorbeeld via een televisiereclame, een zoekwoord in Google of via een linkje in een extern blog naar de website navigeren worden in een ‘remarketing bakje’ gestopt. Zodra mensen uit een specifiek bakje weer op bepaalde websites zoeken, op Youtube specifieke video’s kijken of naar LinkedIn gaan zien ze verschillende uitingen terug.

 

De uitingen in de Follow up fase zijn gericht om de bezoeker terug te halen en te motiveren tot het (alsnog) maken van een (sub)doel. Door conversie-optimalisatie in te zetten op het eind van de follow up fase wordt de conversieratio verder gestuwd.

 

Follow up fase

 

Een aantal voorbeelden van follow up zijn:

  • Iemand komt via Google door het zoekwoord ‘elektrische fiets kopen’ op jouw website. De bezoeker is via de organische resultaten geland en heeft in 5 minuten 14 fietsen bekeken. De fietsen waar de klant bovengemiddelde interesse heeft getoond wil je via een dynamische display campagne de komende 14 dagen 2x per dag laten zien.
  • Via een radio commercial wordt gestuurd op het bekijken van een specifieke pagina op de website om een brochure aan te vragen. Mensen die landen maar geen email achterlaten wordt de komende 3 weken via Facebook messenger de mogelijkheid geboden de brochure direct te ontvangen.
  • Op Linkedin reageert iemand op een blogartikel door naar de website te gaan waar het blog staat en waar de mogelijkheid wordt geboden tot het aanmelden voor de nieuwsbrief. Doet de bezoeker dit niet, dan krijgt de bezoeker de komende maanden via Linkedin de nieuwste blogs gepresenteerd via advertising.

 

Voor producten/diensten waarbij de beslissing tot aankoop snel wordt genomen is de follow up fase met name interessant op het stuk ‘Optimize’. Door A/B testen van verschillende varianten de website wordt gewerkt aan een optimale conversieratio.

 

Fase 3: Focus fase

De voorgaande fasen leiden naar een (sub)conversie toe. Iemand laat contactgegevens achter om bijvoorbeeld een welkomsbonus te ontvangen. De bezoeker is van een anonieme bezoeker op de website naar een geverifieerd persoon getransformeerd. Nu de contactgegevens bekend zijn is het niet meer nodig om via relatief dure kanalen marketing te voeren. Nu is het mogelijk geworden een gerichte email te sturen, gericht te bellen of gericht te remarketen.

 

Dit richt je in via marketing automation. Op dag 1 gaat mail 1 de deur uit, die wordt opgevolgd door mail 2 op dag 5. Als mail 2 wordt geopend en geklikt wordt op een button waarbij de gebruiker uitkomt op een specifieke webpagina wordt mail 3 verstuurd. Tevens volgt er een Google display uiting op de personen die op de webpagina zijn uitgekomen, enz.

 

De focusfase werkt toe naar een hoofdconversie, waarbij de bezoeker bereid is klant te worden. In deze fase kunnen overigens ook weer gerichte Facebook-uitingen, Instagram campagnes, hard copy en meer worden benut om een conversie te ondersteunen.

 

4F Strategy Marketing Model

 

Fase 4: Foster fase

Deze fase lijkt op de focus fase, waarbij ook sprake is van marketing automation. Nu de bezoeker klant is geworden wil je dat dezelfde bezoeker vaker dan één keer converteert. De klant gaat een nieuwe fase in waarbij wordt ingespeeld op de persoonlijke wensen. Nu je de klant kent en weet wat de klant wilt is hier gericht op in te spelen. Dit is te herhalen gedurende de customer life cycle.

 

4F Strategy Marketing Model

 

Data-analyse & verwerking

Door alle fasen heen wordt veel bruikbare data opgebouwd. Welke kanalen dragen bij aan conversies, dragen bij aan de customer journey en aan de customer lifecycle? Welke campagne(uiting) heeft voor hoeveel procent bijgedragen tot welk doel? Door dit scherp te krijgen zijn de optimale paden, padlengtes, touchpoints en uitingen te bepalen.

 

Er is veel door te meten en bij te houden. Dat is haast niet bij te houden als mens, gelukkig wel voor software. Daar kan ons online marketing platform je bij helpen.

 

4F Strategy Marketing Model