Het is bekend dat het kiezen van een goede doelgroep voor het verkopen van producten erg belangrijk is. Zo zijn deze doelgroepen te onderscheiden in bijvoorbeeld leeftijd, woonplaats en beroep. Deze de opties zijn eigenlijk eindeloos. Het onderscheid waarin in dit artikel op gefocust wordt is geslacht. Ondanks dat er vele overeenkomsten zijn tussen mannen en vrouwen op het gebied van online marketing is het natuurlijk ook interessant om te kijken naar de verschillen tussen de twee geslachten. In deze blog wordt beschreven hoe mannen en vrouwen verschillen in hun online koopgedrag. Online koopgedrag loopt uiteen van het kopen van kleding, tot het boeken van een vakantie. Van verzekeringen afsluiten tot aan het bestellen van een verjaardagscadeau.

 

1. Ervaring

Uit onderzoek blijkt dat gedacht wordt dat vrouwen nog steeds minder ervaring hebben met online aankopen doen. Hoewel dit vroeger misschien accuraat was is dit tegenwoordig zeker niet meer zo. In het jaar 2000 was ongeveer 60% van de internetgebruikers mannen en maar 40% vrouwen. Inmiddels is dit percentage meer in evenwicht gebracht en is het 50-50. Hier komt bij kijken dat in een gemiddeld huishouden, vrouwen ongeveer twee-derde van alle offline aankopen doen. Dit aantal vrouwen heeft dus ook de potentie om over te gaan op online aankopen. Het is dus van belang niet te onderschatten hoeveel vrouwen online aankopen doen.

 

2. Browse tijd

Wat betreft browse tijd gaan vrouwen uitgebreider en gedetailleerder op zoek naar informatie dan mannen. Dit betekent dat als vrouwen online aan het winkelen zijn, ze vaker verschillende sites bezoeken om producten te vergelijken en hierbij ook vaker terugkomen op deze websites. Een ander aspect dat hierbij komt kijken, is dat vrouwen vaker reviews lezen dan mannen. Dit doen ze om de kwaliteit van een product te controleren. Een website die zelf reviews van producten aanbiedt en dit op een overzichtelijke manier laat zien, zorgt voor vertrouwen bij de vrouwelijke doelgroep. Dit terwijl mannen weinig waarde hechten aan een review sectie op een website. 

 

3. Plezier

Qua plezier in online shoppen zit ook verschil tussen de geslachten. Vrouwen halen over het algemeen meer plezier uit online shoppen dan mannen. Mannen daarentegen hebben juist meer behoefte aan functionaliteit. Mannen kopen vaak artikelen op de makkelijkste manier; eerste website die ze zien, eerste shirt wat ze zien etc. Voor een website met als doelgroep vrouwen is het dus van belang dat die prikkeling van de lol van online shoppen aanwezig blijft. Hierbij zou men dus kunnen denken aan websites waar dit aspect benadrukt wordt met slogans en/of quotes, terwijl mannen het online shoppen als prettig ervaren als zij vrij snel door een website kunnen navigeren en snel vinden waar zij naar op zoek zijn. De kans is dan groter dat de man terugkomt voor nog een aankoop, omdat de website aansluit bij zijn behoefte van online shoppen.

 

Hierbij komt ook kijken dat vrouwen over het algemeen een positieve houding hebben tegenover online berichten die extra informatie geven. Hierdoor worden ze namelijk extra geprikkeld. Dit in tegenstelling tot mannen die zoals net gezegd juist houden van een zo minimalistisch mogelijke aanpak en vooral waarde hechten aan de nuttigheid van een bericht.

 

4.Vertrouwen

Het laatste verschil betreft het vertrouwen. Vrouwen zien online aankopen als groter risico. Zij vertrouwen sites minder snel en zullen bij weinig vertrouwen ook niet overgaan tot aankoop. Vrouwen zijn hier veel gevoeliger voor dan mannen. Mannen hebben minder moeite met vertrouwen en zijn minder sceptisch. Heb je dus een doelgroep die voor een groot gedeelte uit vrouwen bestaat? Dan is het van belang dat je website er betrouwbaar uit ziet. Zoals eerder genoemd zijn reviews hiervoor een goed hulpmiddel. Een extra manier waarop het vertrouwen bij de vrouwelijke klanten verhoogd kan worden is als ze weten dat vrienden/kennissen/familie de website aanraden. Ook hier zijn vrouwen meer gevoelig voor dan mannen. Een voorbeeld hoe dit verhoogd kan worden is via marketing die de mond tot mondreclame stimuleert. Een goedkope versie hiervan is door op de website een link te plaatsen met de caption: Vertel een vriend over ons! 

 

Al met al zou het nu duidelijk moeten zijn dat mannelijke doelgroepen en vrouwelijke doelgroepen verschillen op manier waarop ze online aankopen doen. Let dus goed op welke marketingstrategie bij jouw doelgroep past!