Deze termen moet je minimaal kennen voor je gaat adverteren op Instagram

Ga je online adverteren? Dan is het belangrijk om de volgende termen en hun betekenis te kennen. De termen geven je een beeld bij de maatstaf van succes en geven je materiaal om te vergelijken met andere ondernemers in je branche.

Bijna al deze termen kun je als kolom toevoegen in advertentiebeheer, achter de schermen verzamelt Instagram die gegevens over je advertentie automatisch.

We benoemen de termen eerst in het kort en zal ze daarna per stuk toelichten.

 • Advertentiemateriaal: Het materiaal waarmee je een advertentie opbouwt.
 • Plaatsing: Waar wil je de advertentie vertonen?
 • Doelgroep: Wie wil je bereiken?
 • Planning: Welke periode wil je dat jouw advertentie zichtbaar is?
 • Budget: Wat wil je maximaal uitgeven?
 • Bod / Biedingen: Een bedrag bieden op beschikbare advertentieruimte.
 • Advertentiedoel: Wat wil je dat je doelgroep doet?
 • Retargeting: Je advertentie tonen aan gebruikers die eerder een contactmoment met je hebben gehad.
 • Bereik / Weergaven: Het aantal keren dat je advertentie op een scherm is langsgekomen.
 • Uniek bereik: Het aantal unieke gebruikers die je advertentie hebben gezien (een gebruiker kan je advertentie dus vaker zien).
 • Klik / Clicks / Klikken: Het aantal feitelijke klikken op de advertentie.
 • Frequentie: Hoe vaak een unieke gebruiker de advertentie te zien krijgt.
 • CPM (Cost Per Mille): De kosten die je maakt per 1000 weergaven.
 • CPC (Cost Per Click): De kosten die je maakt per feitelijke klik op de link in je advertentie.
 • Conversie: Een conversie is de voltooiing van een waardevolle actie van de gebruiker.

Hieronder zie je waar de termen terugkomen bij je lopende campagnes onder het kopje advertentiebeheer:

Voorbeeld termen in lopende campagne

De onderdelen van je Instagram advertentie

Advertentiemateriaal
Het materiaal waarmee je een advertentie opbouwt. Denk aan foto’s, tekst, video en links. Vergeet die links niet te voorzien van de juiste UTM tags.

Plaatsing
Waar wil je de advertentie vertonen? Ieder platform heeft daar meerdere keuzes in. Wil je in de tijdlijn van een gebruiker verschijnen of als suggestie bij een video getoond worden? Met plaatsing geef je aan waar jouw advertentiemateriaal te zien is.

Doelgroep
Wie wil je bereiken? Na een flinke brainstorm sessie weet jij precies wie je ideale klant is. Die klant kun je vervolgens heel specifiek aanspreken op de plek waar hij zich het meest bevindt.
Onderdelen van je doelgroep bepaling zijn bijvoorbeeld: Leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, functie, interesses en woonplaats. De specificaties zijn eindeloos te noemen, bedenk dus goed wie jouw ideale klant is.

Planning
Welke periode wil je dat jouw advertentie zichtbaar is? Dit kun je af laten hangen van je budget of van de periode waarin bijvoorbeeld een aanbieding beschikbaar is. Om een goed beeld van de prestaties te krijgen is het aan te raden een periode in hele weken of hele (kalender) maanden te hanteren.

Budget
Wat wil je maximaal uitgeven? Hoeveel is het je waard dat de doelgroep die je bereikt jouw advertentie te zien krijgt? Een budget kun je meestal per dag of per looptijd instellen. Stel je budgetgoed in zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.

Bod / Biedingen
Bijna ieder platform werkt met biedingen. Dit betekent dat jij achter de schermen automatisch een bod doet op de beschikbare advertentieruimte. Let wel: Er zijn andere kapers op de kust. Andere adverteerders die op de zelfde plek hun advertentie aan ongeveer dezelfde doelgroep willen tonen doen ook een bod. Het hoogste bod wint. Zorg er dus voor dat je bod hoog genoeg is om te concurreren, maar niet zo hoog dat je teveel betaald voor een klik of view.

Je Instagram campagne inrichten

Advertentiedoel
Het doel van je advertentie is één van de belangrijkste dingen. Als je doelgroep hem onder ogen krijgt, wat wil je dan dat ze doen? Een aantal doelen kunnen zijn:

– Meer verkeer naar je website sturen
– Meer pagina likes, volgers of interactie op Social Media teweeg brengen
– Een registratie laten voltooien op je website, zoals aanmelden voor een nieuwsbrief
– Een aankoop doen op je website / in je webshop
– Contact opnemen– Etc. etc.

Retargeting / Remarketing
Je advertentie opnieuw tonen aan gebruikers die al eens eerder op je website zijn geweest. Een geweldige manier om gebruikers voor een tweede of derde keer met je merk of product te confronteren. Met Facebook richt je dit technisch in met de Pixel en bij LinkedIn bijvoorbeeld met de Insight Tag.

De resultaten van je Instagram campagne beoordelen

Bereik / Weergaven
Het aantal mensen dat je advertentie heeft gezien.

Uniek bereik
Het aantal unieke gebruikers dat je advertentie heeft gezien.

Klik / Clicks / Klikken
Het aantal feitelijke klikken op de advertentie.
Bijvoorbeeld:
Het bereik van je advertentie kan 1.051 zijn, het unieke bereik 990 en het aantal klikken 34. De advertentie is meerdere malen aan dezelfde personen getoond (gemiddeld 1,06 keer per uniek persoon, frequentie red.), daarvan is er 34 keer op de advertentie geklikt.

Frequentie
Hoe vaak een unieke gebruiker de advertentie te zien krijgt.

CPM (Cost Per Mille)
De kosten die je maakt per 1000 weergaven.

CPC (Cost Per Click)
De kosten die je maakt per feitelijke klik op de link in je advertentie.

Conversie / Conversiewaarde / Conversiegebeurtenis
Een conversie is de voltooiing van een waardevolle actie van de gebruiker. Voor een webshop is dit meestal het doen van een aankoop, voor een dienstverlener misschien het invullen van een contactformulier (een lead genereren). De waarde van die conversie kun je zelf instellen. Of de gebruiker die actie inderdaad heeft uitgevoerd vanaf het platform waarop je adverteert, houd je weer bij met de verschillende tags zoals (Facebook) Pixel, (LinkedIn) Insight tag, (Google) Remarketing tag en de (Twitter) tag.